Προσωπικός γιατρός

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Με ΥΑ Γ1α/Γ.Π.οικ.34694(ΦΕΚ 3010Β/16.6.2022), εξειδικεύεται ο  θεσμός του προσωπικού γιατρού, ειδικότητας  γενικής/ οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας και  ο οποίος είναι  γιατρός του ΕΣΥ, που παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα  Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., γιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στις Τοπικές Ομάδες Υγείας, ιδιώτης γιατρός συμβεβλημένος  με τον Ε.Ο.Π.Π.Υ. Ημερομηνία έναρξης εγγραφής είναι η 1.7.2022 και γίνεται ηλεκτρονικά είτε μέσω της πλατφόρμας εγγραφής, είτε με αυτοπρόσωπη εμφάνιση σε δομή υγείας, είτε στο ιατρείο του προσωπικού γιατρού.

Με την ΥΑ  Γ1α/Γ.Π.οικ.35161(ΦΕΚ 3020Β/16.6.2022) καθορίζονται οι συνέπειες – αντικίνητρα μη εγγραφής και τα οποία είναι τα εξής: Από 1.10.2022 πρόσθετη  συμμετοχή 10% στη φαρμακευτική δαπάνη επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής, πρόσθετη συμμετοχή 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής στις διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις και πράξεις, αλλά και στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές συμβεβλημένες με τον Ε.Ο.Π.Π.Υ. Από 1.1.2023 τα ανωτέρω ποσοστά αυξάνονται κατά 10%. Περαιτέρω ορίζεται ότι όσοι έχουν εγγραφεί, από 1.9.2023 θα έχουν προτεραιότητα κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεων τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες υγείας και  σε παρόχους υπηρεσιών υγείας συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Π.Υ.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ 4 παρ.2 Σ.: «Οι  Έλληνες  και  οι  Ελληνίδες έχουν  ίσα  δικαιώματα και υποχρεώσεις».

ΑΡΘΡΟ 5 παρ.5: «Καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας του…»

ΑΡΘΡΟ 21 παρ.3: «Το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών…».

ΧΑΡΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΑΡΘΡΟ 35: «….Κατά τον καθορισμό και την εφαρμογή όλων των πολιτικών και  δράσεων της Ένωσης εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας του  ανθρώπου».

ΣΥΝΤΟΜΟ  ΣΧΟΛΙΟ

Από την παράθεση των προαναφερομένων διατάξεων τόσο του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ  όσο και του ΧΘΔΕΕ προκύπτει σαφέστατα η καταστρατήγηση του κοινωνικού και ατομικού δικαιώματος των πολιτών στην υγεία αλλά και της αρχής της ίσης μεταχείρισης. Είναι  προφανές ότι δημιουργούνται και στα θέματα της υγείας οι προϋποθέσεις για πολίτες δύο  ταχυτήτων: Η κατηγορία των πολιτών που θα προηγείται επειδή έχουν εγγραφεί στο  σύστημα και η κατηγορία των πολιτών που δεν έχουν εγγραφεί και που θα αναμένουν επί  ώρες ημέρες ή και μήνες να έρθει η σειρά τους ακόμη και για την πιο απλή εξέταση. Και  βέβαια η φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και η δαπάνη διαγνωστικών και εργαστηριακών εξετάσεων, για τους μη εγγεγραμμένους θα είναι δυσβάστακτη, όπως δυσβάστακτη θα είναι για τα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές συμβεβλημένες με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Και  γεννάται εύλογα το ερώτημα: Έτσι εννοούν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς τη μέριμνα για την υγεία των πολιτών και την εξασφάλιση του υψηλού επιπέδου προστασίας της; Και κάτι  τελευταίο: Στους γιατρούς κλάδου Ε.Σ.Υ. προβλέπεται αριθμός εγγεγραμμένων πολιτών  μέχρι 2.000 άτομα!  Και γεννάται επίσης εύλογα το ερώτημα: Ανοίγει η κερκόπορτα για την πλήρη αποδυνάμωση  του Εθνικού Συστήματος Υγείας;

Γιώτα Τσακούλια

 

 

 

 

Scroll to Top