Μετά τη δημοσίευση της πολυαναμενόμενης υπ’ αριθμ. 3/2025 απόφασης του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ), για την οποία έγινε τόσος θόρυβος για το “τίποτα” και το μόνο που επιτεύχθηκε ήταν η ταλαιπωρία (οικονομική και ψυχική) εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, όπως και η καθυστέρηση στην καταβολή των αναδρομικών για το 11μηνο 10/6/2015 – 13/5/2016, που είναι θέμα λυμένο οριστικά και αμετάκλητα με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με δηλώσεις κορυφαίων αρμοδίων Υπουργών της κυβέρνησης (Υπουργού Οικονομικών κ.λ.π.) διαφαίνεται ότι η πολιτεία σκοπεύει να ταλαιπωρήσει τουλάχιστον για μια 5ετία ακόμη στην καλύτερη περίπτωση, τους συνταξιούχους που προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια μέχρι 21/7/2020, με τον ισχυρισμό ότι πρέπει να συζητηθούν οι σχετικές αγωγές και προσφυγές που υπάρχουν στα Διοικητικά Δικαστήρια και να εκδοθούν οι αποφάσεις για τον καθένα από τους ενάγοντες και προσφεύγοντες και εφόσον αυτοί δικαιωθούν (δηλώσεις Χατζηδάκη και Κεραμέως ), τότε θα τους καταβληθούν τα σχετικά ποσά του παραπάνω 11μήνου.
Αν τελικά εφαρμοστούν οι δηλώσεις αυτές, τότε για τους γνωρίζοντες αυτό πρακτικά σημαίνει τουλάχιστον άλλη μια 5ετία, δηλαδή το 2029 – 2030, η καταβολή των ποσών του άνω 11μήνου (επαναπροσδιορισμός της δικάσιμης των αναβληθεισών αγωγών και προσφυγών, μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΑΕΔ, συζήτησή τους μετά από τρία (3) χρόνια περίπου, αφού τα πινάκια των Διοικητικών Δικαστηρίων είναι ήδη έμφορτα από χιλιάδες υποθέσεις, έκδοση απόφασης μετά από 1 – 1,5 χρόνο), ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑ ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΜΙΑΣ 15ΕΤΙΑΣ (2287 και 2288/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ).
Αυτό πια καταντάει κυριολεκτικά αρνησιδικία και ισοπέδωση των πάντων, έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων ( ΣτΕ ) και μη ύπαρξη Κράτους Δικαίου.
Τίθενται εύλογα τα ακόλουθα ερωτήματα :
1) Δηλαδή, κύριοι της κυβέρνησης, υπάρχει περίπτωση τα κατώτερα Διοικητικά Δικαστήρια να εκδόσουν αποφάσεις αντίθετες από αυτές της Ολομέλειας του ΣτΕ ;
2) Ποιο το νόημα της συνέχισης των δικαστικών αγώνων εκτός από το να καθυστερήσει η καταβολή των οφειλομένων αναδρομικών; (πάντως νομικοί λόγοι δεν υπάρχουν).
3) Ποιος ευθύνεται, κατόπιν τούτου, που τα πινάκια των Διοικητικών Δικαστηρίων είναι έμφορτα με χιλιάδες υποθέσεις; (πάντως όχι οι Δικηγόροι και οι ταλαίπωροι συνταξιούχοι, απόμαχοι της ζωής, που βλέπουν και γνωρίζουν για άλλη μια φορά το ανάλγητο κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης).
4) Θα συνεχιστεί για χρόνια ακόμη το “παραμύθι” του κινδύνου του οικονομικού εκτροχιασμού και της διασάλευσης της δημοσιονομικής σταθερότητας από την οφειλόμενη άμεση καταβολή των παραπάνω αναδρομικών ;
Δηλαδή θέλετε να μας πείτε ότι δεν βρίσκετε τα σχετικά κονδύλια για να λειτουργήσει επιτέλους αυτό το περιβόητο Κράτος Δικαίου;
Να σας βρούμε, λοιπόν, εμείς οι ταπεινοί τη λύση, χωρίς κανένα τέτοιο κίνδυνο.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
1) Στον προϋπολογισμό του 2025 (φετινό) έχει εγγραφεί ένα κονδύλι της τάξης του 1.000.000.000 ευρώ για την αγορά και παράδοση στα τέλη του 2025 από την Γαλλία εξοπλιστικού υλικού και συγκεκριμένα μιας υπερσύγχρονης φρεγάτας “Behlarra” ή “Μπελαρά” κόστους περίπου 1.000.000.000 ευρώ.
Μετά όμως από τις πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν κας Φον Ντερ Λάιεν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με σύστασή της θα άρει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς για την αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών των χωρών μελών, δηλαδή ότι θα επιτρέπεται η κάθε κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει τις επενδύσεις της σε όπλα να ξοδεύει χωρίς αυτά να υπολογίζονται στο χρέος και στο έλλειμμά της, βάσει των οποίων η Κομισιόν (Σύμφωνο Σταθερότητας) καθορίζει τα όρια των δημοσίων δαπανών της κάθε χώρας.
Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι το ανωτέρω κονδύλι του 1.000.000.000 ευρώ “απελευθερώνεται” από το φετινό προϋπολογισμό 2025 και μπορεί άνετα να διατεθεί για την άμεση ικανοποίηση των αξιώσεων των παραπάνω αναδρομικών των 350.000 περίπου συνταξιούχων που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια μέχρι 21/7/2020 (το κόστος έχει υπολογιστεί περίπου στα 750.000.000 ευρώ).
Έτσι, παράλληλα αποφορτίζονται τα άνω δικαστήρια από χιλιάδες υποθέσεις, που ήταν ουσιαστικά “χαμένες” για τον ΕΦΚΑ και το Δημόσιο.
2) Να αξιοποιηθούν συγκεκριμένοι πόροι, ώστε να επιστραφούν τα ποσά σε όσους έχουν ήδη προσφύγει μέχρι 21/7/2020 για την ανωτέρω αιτία, αποφεύγοντας έτσι τις νέες δικαστικές περιπέτειες.
Αν και η κυβέρνηση διατηρεί επιφυλάξεις, τονίζοντας πως οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν επιτρέπουν οριζόντια λύση για όλους τους συνταξιούχους, η πίεση που ασκούν κόμματα, νομικοί κύκλοι και φορείς συνταξιούχων, επαναφέρει στο προσκήνιο εναλλακτικές προσεγγίσεις για τη μερική επιστροφή των αναδρομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η αξιοποίηση των τόκων από το αποθεματικό του ΑΚΑΓΕ, ώστε να καταστεί εφικτή η αποζημίωση περίπου 350.000 – 370.000 συνταξιούχων, χωρίς να εμπλακούν περαιτέρω σε άσκοπες δικαστικές διεκδικήσεις, προσφέροντας έτσι λύση σε όσους έχουν ήδη διεκδικήσει τα χρήματά τους μέσω της δικαιοσύνης.
ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ
Το αίτημα που έχει υποβληθεί είναι να αξιοποιηθούν οι τόκοι του ΑΚΑΓΕ, ύψους περίπου 450.000.000 ευρώ, χωρίς να πειραχτεί το κεφάλαιο, που σήμερα ανέρχεται σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτό το κονδύλι επαρκεί για να καλύψει την επιστροφή των αναδρομικών από τα δώρα και τις κομμένες επικουρικές για το 11μηνο (10/6/2015 – 13/5/2016 ).
Τι υποστηρίζουν νομικοί κύκλοι
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι περισσότεροι συνταξιούχοι έως τώρα έχουν δικαιωθεί πρωτοδίκως και περιμένουν να λάβουν τα αναδρομικά 11 μηνών εντόκως με επιτόκιο 6% από το 2020, τα οποία όμως δεν αποκλείεται, εφόσον η κυβέρνηση προκρίνει τη λύση της συνέχισης των άσκοπων δικαστικών αγώνων, να καθυστερήσουν να καταβληθούν έως και 4 – 5 χρόνια περίπου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση του κονδυλίου των τόκων που θα κληθεί να καταβάλλει ο ΕΦΚΑ.
Σημειώνεται πως το 2020, μετά από νομοθετική ρύθμιση, καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά μόνο για τις κύριες συντάξεις, και όχι για τις επικουρικές και τα δώρα, ενώ επιβλήθηκε νομοθετικά απαγόρευση διεκδίκησής τους στα δικαστήρια, εκτός από όσους είχαν ήδη προσφύγει μέχρι 21/7/2020.
Στέλιος Εμμ. Κουρνιανός