ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΜΠΗ

Ένας χρόνος από το «δυστύχημα» – έγκλημα στα Τέμπη. 57 νεκροί, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, λουλούδια που τα έκοψαν πριν ανθίσουν. 180 τραυματίες –τι έχουν απογίνει όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Και φυσικά, ανεπανόρθωτα τραυματισμένοι ψυχικά, όλοι οι επιζήσαντες και οι οικείοι αυτών και βέβαια των αποβιωσάντων,

Τεράστιες και διαχρονικές οι ευθύνες. Δεκάδες τα λάθη και οι παραλείψεις. Θα μπορούσαμε παραλλάσσοντας  τον τίτλο του διηγήματος του García Márquez  να μιλήσουμε για το χρονικό των 57 προαναγγελθέντων θανάτων. Προαναγγελθέντων από τους εργαζόμενους που χρόνια πριν, αλλά και ως έναν περίπου μήνα πριν το «ατύχημα», με εξώδικα προς τους υπεύθυνους της εταιρίας και τους πολιτικά αρμόδιους, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου και εξέφραζαν τον φόβο για επικείμενο τραγικό γεγονός. Προαναγγελθέντων τον Σεπτέμβριο του 2021 από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Φ. Τσαλίδη, ο οποίος με επιστολή του προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, κοινοποιούμενη στους Υπουργό και Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών και σε άλλους αρμόδιους παράγοντες, επεσήμαινε αναλυτικά τα «σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στην κυκλοφορία του Ελληνικού Σιδηροδρόμου» και παραιτείτο λίγες ημέρες μετά, βλέποντας την αδιαφορία απέναντι σε όσα είχε θίξει. Γνώριζαν οι αρμόδιοι ότι το σύστημα αυτόματου ελέγχου κυκλοφορίας και προστασίας συρμών από ανθρώπινα λάθη (ETCS) δεν λειτουργούσε.

Ένα χρόνο μετά καμιά ευθύνη δεν έχει ακόμη αποδοθεί.  Συγκλόνισαν οι καταθέσεις επιζώντων και συγγενών θυμάτων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία όμως, με αποκλειστική ευθύνη της πλειοψηφούσας παράταξης, «περαίωσε» τις εργασίες της την 20η 2ου , χωρίς να εξετάσει σημαντικούς μάρτυρες, όπως τον πρώην πρόεδρο των μηχανοδηγών κ. Γενηδούνια, τον προαναφερθέντα κ. Τσαλίδη ή τους εμπειρογνώμονες της επιτροπής που διορίστηκε από το Δικαστήριο της Λάρισας ή αυτούς που διόρισαν οι συγγενείς των θυμάτων και χωρίς να αναμείνει την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας περί διαβίβασης μέρους της σχετικής δικογραφίας στην Εξεταστική Επιτροπή και τούτο παρότι η Εισαγγελία την 20η 2ου είχε απαντήσει ότι επρόκειτο άμεσα να εκδοθεί η απόφαση. Και πράγματι 2 μέρες μετά (22.2) εξεδόθη η θετική γνωμοδότηση, αλλά για διαβίβαση σε μια Επιτροπή που πια δεν λειτουργούσε!

Εμείς, οι συνταξιούχοι δικηγόροι, σαν νομικοί αλλά και σαν ευσυνείδητοι και υπεύθυνοι πολίτες, στεκόμαστε απέναντι στον κ. Υπουργό που την 8η 11ου /2023 ρητορικά και κυνικά αναρωτιόταν πόσοι από τους συμπολίτες μας ενδιαφέρονται για εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη (προφανώς αυτό επιθυμούσε να συμβαίνει).

Στεκόμαστε δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και στους επιζώντες και απαιτούμε μαζί με αυτούς αλλά και σχεδόν όλο τον Ελληνικό λαό, την πλήρη απόδοση των διαχρονικών ευθυνών για την κατάσταση του σιδηροδρόμου  που οδήγησε στο φοβερό αυτό αποτέλεσμα.

Καλούμε την Ελληνική Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος της και να φέρει σε πέρας αυτή την δύσκολη αποστολή. Στηλιτεύουμε την στάση, μεμονωμένων ευτυχώς, δικαστών (εισαγγελέων) όπως αυτής που προέτρεψε συγγενή θύματος να καταφύγει στην Εκκλησία και να κοιτάξει τη ζωή της, ή εκείνου που ομολόγησε την ανυπαρξία εγγράφου για την ολοκλήρωση της πραγματογνωμοσύνης στην περιοχή (που αμέσως μπαζώθηκε) και ότι αρκέστηκε σε πληροφορίες που του δόθηκαν τηλεφωνικά για το θέμα.  Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν στο ακέραιο σε όλους όσους τις φέρουν.

Τέλος απαιτούμε από κάθε αρμόδιο να ληφθούν όλα τα μέτρα και να λάβουν χώρα όλες οι ενέργειες που θα αποτρέψουν οποιοδήποτε ανάλογο ή έστω και μικρότερης βαρύτητας γεγονός στο μέλλον, όχι μόνο στον σιδηρόδρομο αλλά σε όλα τα μέσα μεταφοράς.

Μόνο αν γίνουν όλα τα παραπάνω θα τιμηθούν και θα βρουν ανάπαυση οι 57 νεκροί και θα νοιώσουν μια ελάχιστη δικαίωση οι συγγενείς τους, οι τραυματίες και γενικά οι επιζώντες, αλλά και όλος ο λαός μας, που συγκλονισμένος από την πρώτη στιγμή, τίμησε τους νεκρούς και στάθηκε αλληλέγγυος στις οικογένειές τους και στους επιζώντες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Scroll to Top