ΠΡΟΤΑΣΗ: ΠΑΣΧΑ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

“Είναι εύνοια θεία να γεννιέται κανείς,
Έστω κι ως ένας θάμνος στο χώμα σου”…
Νικηφόρος Βρεττάκος,
“Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη”

Ακριβώς κάτω από την ανατολική πλευρά της Ακρόπολης βρίσκεται ο μικρός γραφικός συνοικισμός Αναφιώτικα, μικρογραφία του επίσης μικροσκοπικού νησιού των Κυκλάδων, της Ανάφης.
Τα Αναφιώτικα αρχίζουν από το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη του Βράχου και πέρα.
Η μικρή εκκλησούλα, κάτασπρη, σαν νησιώτικη, χτισμένη από αρχαία μάρμαρα, βρίσκεται εδώ, για να μας θυμίζει, ότι βρισκόμαστε «σε κυκλαδίτικο νησί» χωρίς θάλασσα, πνιγμένη στα Γεράνια, στις Τριανταφυλλιές, στις Μπουκαμβίλιες και στο Αγιόκλημα. Παράθυρα γεμάτα χρώματα έχουν τα σπιτάκια και πόρτες ορθάνοιχτες, αυλές κάτασπρες, που μοσχοβολούν μαζί Βασιλικό και Γιασεμί.
Οι λιγοστοί κάτοικοι που απέμειναν, κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να διατηρήσουν αυτή τη μοναδική κληρονομιά μας.
Σ’ αυτή τη γειτονιά, που ήρθαν και στέγασαν τα όνειρά τους. Εκεί, στον βράχο της Ακρόπολης.
Ετοιμάζονται να γιορτάσουν το Πάσχα, ασπρίζουν και στολίζουν τον Αϊ-Γιώργη του Βράχου. Το εκκλησάκι γεμίζει χρώματα και μοσκοβολιές…

Καλή Ανάσταση

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ – ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ

Το βιβλίο των Γρηγόρη Τσούνη και Λάμπρου Τσούνη “ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ” (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ) ενέπνευσε για το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου της πρότασης “ΠΑΣΧΑ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ”, τις ευχές και το θέμα του περιπάτου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27/4/2023.  (Θα ακολουθήσει λεπτομερής ενημέρωση)

Ειρήνη – Ρόζη Κουχτσόγλου
(υπεύθυνη εκδηλώσεων)

Scroll to Top