Έκθεση Πεπραγμένων Δ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων από 1/11/2021 – 30/11/2022

Α: Σύνθεση ΔΣ, Συντακτικής Επιτροπής, Διοικητικής Επιτροπής Νομικών και Επιτροπής Μητρώου Μελών
Το Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέχθηκε κατά τις αρχαιρεσίες της 19ης- 11ου- 2021, συγκροτήθηκε σε σώμα στις 22-11ου-2021. Η συγκρότηση σε σώμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, ήταν η εξής: Πρόεδρος Παναγιώτα Τσακούλια, Α’ Αντιπρόεδρος Ευρυδίκη Ευστάθιου – Καρύθρακα, Β’ Αντιπρόεδρος Ανδρέας Καλογερόπουλος, Γενικός Γραμματέας Στυλιανός Κουρνιανός, Ειδική Γραμματέας Χρυσάνθη Παπαγρηγορίου, Ταμίας Βασιλική Παλιούρα – Ντίνου, Έφορος Ειρήνη – Ρόζη Κουχτσόγλου, Μέλη Αθανασία Χριστοπούλου, Πολύτιμη Αγιοστρατίτη, Γεώργιος Κλικίζος, Ιωάννα Παλούμπη, Κωνσταντίνος Κυριάκης, Στυλιανή Ζώη – Παπανικολάου.
Κατά τη συνεδρίαση της 25ης.11ου.2021, τα μέλη του απελθόντος ΔΣ, παρέδωσαν στα μέλη του νεοεκλεγέντος ΔΣ, τα περιουσιακά και λοιπά στοιχεία του Συλλόγου. Με την παράδοση και παραλαβή, το απελθόν ΔΣ απαλλάχτηκε από κάθε συλλογική και προσωπική ευθύνη, η οποία μετατέθηκε στο νεοεκλεγέν ΔΣ.
Κατά τη συνεδρίαση της 9ης.12ου.2021, αποφασίστηκε η κατασκευή ιστοσελίδας και εκλέχτηκε η συντακτική επιτροπή της εφημερίδας: Πρόεδρος Παναγιώτα Τσακούλια (υπεύθυνη έκδοσης), Μέλη Ανδρέας Καλογερόπουλος, Στυλιανός Κουρνιανός, Ειρήνη – Ρόζη Κουχτσόγλου, Πολύτιμη Αγιοστρατίτη.

Στη συνέχεια επήλθαν οι εξής μεταβολές, τόσο στη σύνθεση του ΔΣ, όσο και της συντακτικής επιτροπής:
Κατά τη συνεδρίαση της 10ης.3ου.2022, παραιτήθηκε ο Ανδρέας Καλογερόπουλος και νέο μέλος του ΔΣ εκλέχθηκε ο πρώτος αναπληρωματικός Γιώργος Τσουκαλάς, ενώ ως Β’ Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Γιώργος Κλικίζος και μέλος της συντακτικής επιτροπής η Ευρυδίκη Ευστάθιου – Καρύθρακα.
Κατά τη συνεδρίαση της 12ης.4ου.2022, παραιτήθηκε ο Στυλιανός Κουρνιανός, νέο μέλος εκλέχτηκε ο Σταύρος Πατρικουνάκος και Γενική Γραμματέας η Πολυτίμη Αγιοστρατίτη και μέλος της συντακτικής επιτροπής ο Γιώργος Τσουκαλάς. Στην ίδια συνεδρίαση εκλέχτηκαν τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Ταμείου Νομικών: Τακτικό μέλος ο Γιώργος Κλικίζος,  α’ αναπληρωματικό η Πολυτίμη Αγιοστρατίτη, β’ αναπληρωματικό η Στέλλα Παπανικολάου.
Κατά τη συνεδρίαση της 23ης. 6ου.2022, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής μητρώου μελών αποτελούμενη από τα μέλη του ΔΣ Χρυσάνθη Παπαγρηγορίου, Ευρυδίκη Ευστάθιου – Καρύθρακα και Βασιλική Παλιούρα – Ντίνου.

Β: Δραστηριότητες – Διεκδικήσεις
α. Ο Σύλλογος συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Ειδικότερα συμμετείχε:
Στις 14.12.21 στην παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων και την πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.  Στις 26.2.22 στο μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο. Στις 22.3.22 στην παναττική συγκέντρωση συνταξιούχων. Στις 24.6.22 και 5.10.22 στις πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις. Στις 31.10.22 στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας και στις 9.11.22 στη μεγάλη παλλαϊκή συγκέντρωση – απεργία. Αντιπροσωπεία του ΔΣ συμμετείχε στις συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
β. Σε συνεργασία με τη ΣΕΑ (Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα), υποβλήθηκε σωρεία υπομνημάτων και αναφορών στους αρμόδιους φορείς, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως συνταξιούχοι και των οποίων απαιτούμε την άμεση λύση. Ενδεικτικά αναφέρουμε: 1. Αύξηση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, αύξηση της κατώτερης σύνταξης από τα 384 ευρώ στα 650 ευρώ. 2. Απόδοση των αναδρομικών του 11μήνου σε όλους τους συνταξιούχους. 3. Όχι στην φορολόγηση των αναδρομικών. 4. Όχι στις περικοπές συντάξεων χηρείας και αναπηρίας. 5. Άμεση έκδοση των συντάξεων. 6. Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. 7. Απόδοση στα συνδικαλιστικά όργανα των παρακρατούμενων 0,20 ευρώ. 8. Ανακεφαλαίωση των ασφαλιστικών ταμείων. 9. Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης. 10. Άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών.
γ. Εκτός όμως από τα κοινά υπομνήματα μας με τη ΣΕΑ, υποβάλαμε και εμείς ως Σύλλογος: Το από 20.1.2022 υπόμνημα για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων. Το από 12.4.2022 υπόμνημα για την μη απόδοση των 0,20 ευρώ. Το από 15.6.2022 υπόμνημα για την καθυστέρηση στη σύσταση της Διοικητικής Επιτροπής Νομικών, με συνέπεια την μη εξέταση των ενστάσεων σε εύλογο χρονικό διάστημα. Σημειώνουμε εδώ ότι η Διοικητική Επιτροπή εξετάζει τις ενστάσεις των ασφαλισμένων κατά του ΕΦΚΑ και με τη συμμετοχή μας σε αυτή υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα κάθε ασφαλισμένου.
δ. Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο της έκθεσης για τις δραστηριότητες και τις διεκδικήσεις, επισημαίνουμε τα εξής:

Για την απόδοση των 0,20 ευρώ, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, αναθέσαμε στη δικηγόρο Στέλλα Βρακά, τη δικαστική διεκδίκηση τους.

Οι αγωγές των συναδέλφων που είχαν ασκηθεί το 2019 έχουν προσδιοριστεί από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο του 2023, όπως μας ενημέρωσε η εντολοδόχος δικηγόρος μας Αγγελική Πλατή, η οποία θα ειδοποιήσει εγκαίρως τους ενάγοντες.

Για την καθυστέρηση έκδοσης επικουρικών σημειώνουμε τα εξής: Ενώ ο Σύλλογος είχε γίνει αποδέκτης πλήθους διαμαρτυριών, όταν ζητήσαμε από τους συναδέλφους να μας γνωστοποιήσουν κάποια στοιχεία τους (πχ. ονοματεπώνυμο, ημερομηνία υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης), προκειμένου να συμπεριληφθούν στο υπόμνημα που καταθέσαμε, μόνο 18 ανταποκρίθηκαν. Αυτός είναι ο λόγος που στο υπόμνημα που υπέβαλε ο Σύλλογος αναφέρεται αυτός ο ελάχιστος αριθμός, παρόλο που οι συνταξιούχοι συνάδελφοι, των οποίων καθυστερούσαν οι επικουρικές κατά το χρόνο υποβολής του υπομνήματος είναι πολύ περισσότεροι, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το πλήθος των προφορικών διαμαρτυριών τους.
Σχετικά με τις συναντήσεις εκπροσώπων των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων με τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους λοιπούς αρχηγούς των κομμάτων, στους οποίους εκθέσαμε με λεπτομέρεια τα προβλήματα και ζητήσαμε την άμεση λύση τους, αναφέρουμε τα εξής: Οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναγνώρισαν το δίκαιο των αιτημάτων μας. Ειδικότερα όμως: Όσον αφορά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι πρέπει να αποδοθούν άμεσα τα 0,20 €, τα αναδρομικά να δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους και σε περίπτωση διακυβέρνησης από ΣΥΡΙΖΑ, υποσχέθηκε ότι θα αποδοθούν σε τρεις ετήσιες δόσεις, όμως η προσωπική διαφορά δεν θα καταργηθεί. Όσον αφορά τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι τα 0,20 ευρώ θα αποδοθούν άμεσα, η προσωπική διαφορά δεν καταργείται, δεν θα αποδοθούν τα αναδρομικά γιατί δεν αντέχει ο προϋπολογισμός.

ε. Πολιτιστικές δραστηριότητες του συλλόγου:

Μετά από πρόταση της Ειρήνης – Ρόζης Κουχτσόγλου,  οργανώθηκαν πέντε λογοτεχνικοί περίπατοι και συναντήσεις: 10.4.2022 αφιέρωμα στη διασημότερη ποιητική γενιά της λογοτεχνίας μας, στη Γενιά του ‘30. 4.5.2022 αφιέρωμα στους λογοτέχνες που σύχναζαν στην Πλατεία Δεξαμενής. 18.5.2022 περπατήσαμε στην Πλάκα, είδαμε το κτίριο που έζησε και πέθανε ο Κωστής Παλαμάς και το κτίριο που έζησε ο Σεφέρης κατά τη διάρκεια της κατοχής και αναφερθήκαμε στους δύο αυτούς λογοτέχνες και στον Άγγελο Σικελιανό. 6.6.2022 εκδήλωση για τον Δημήτρη Χορν με θέμα: «100 χρόνια Δημήτρης Χορν». 24.10.2022 εκδήλωση με θέμα «Στα βήματα του Παπαδιαμάντη» και περιήγηση σε χαρακτηριστικά σημεία της Αθήνας όπου έζησε, έψαλε και εμπνεύστηκε ο Παπαδιαμάντης. Επίσης, μετά από πρόταση του Σταύρου Πατρικουνάκου, στις 21.6.2022 περπατήσαμε και ξεναγηθήκαμε στα Δικηγορικά της Γλυφάδας, ενώ στις 15.10.2022, μετά από πρόταση της Γιάννας Παλούμπη, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη – ξενάγηση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, και στις 24.11.2022, μετά από πρόταση της Ευρυδίκης Ευστάθιου – Καρύθρακα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη – ξενάγηση στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, που φιλοξενεί έκθεση με θέμα «Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία».
Τέλος κλείνοντας, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε στην εξαιρετικά σημαντική στιγμή για το Σύλλογό μας, της κατάθεσης στεφάνου στις 17.11.2022 στο Πολυτεχνείο, αποτίοντας ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου.
Στο σημείο αυτό ολοκληρώνεται η έκθεση πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου. Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση των σκοπών του Συλλόγου και Καλούμε τα μέλη μας να συστρατευθούν σε κοινές δράσεις και κοινούς αγώνες για μια ζωή με αξιοπρέπεια και πολιτισμό.

Αθήνα 1.12.2022
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος
Παναγιώτα Τσακούλια

Scroll to Top