ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώπιον των παραγωγικών τάξεων, ανακοίνωσε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στη φορολογία σε όλους όσους έχουν συνολικά ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, από το έτος 2023.
Η κατάργηση αυτή αφορά τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους, καθόσον η εισφορά αυτή στον ιδιωτικό τομέα είχε ανασταλεί από το έτος 2021.
Υπάρχει όμως και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, του άρθρου 11, ν. 3865/2010, η οποία παρακρατείται από τις συντάξεις και δεν έχει σχέση με τη φορολογική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε όλους τους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (αρ. 29, ν. 3986/2011) η οποία όπως παραπάνω αναφέρεται καταργείται.
Αντίθετα, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους (ΕΑΣ), που επιβλήθηκε από 1/8/2010, θα εξακολουθεί να καταβάλλεται κανονικά, με σκοπό την κάλυψη των ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης, φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Η εισφορά αυτή επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά, χωρίς να διευκρινίζεται αν το ποσό αυτό είναι μικτό ή καθαρό, ενώ και επιπλέον εισφορά σε ποσοστό από 3% έως 10% καταβάλουν όσοι συνταξιούχοι έχουν επικουρική από 300 ευρώ και άνω. Η ΕΑΣ παρακρατείται μηνιαία από τις συντάξεις.
Για την ειδική αυτή εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, το μεν Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματικά ανεκτή την επιβολή της, το δε Ελεγκτικό Συνέδριο την έκρινε αντισυνταγματική για τα έτη 2017 – 2018 και συνταγματικά επιτρεπτή για το μέλλον.
Σία Χριστοπούλου

 

 

Scroll to Top