Υπόμνημα προς Υπουργό Εργασίας

ΑΘΗΝΑ, 20/1/2022
ΥΠΟΜΝΗΜΑ – ΑΝΑΦΟΡΑ
Του Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων
ΠΡΟΣ
Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη

Τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου

 

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Υφυπουργέ,
Ο Σύλλογός μας εκπροσωπεί πανελληνίως τους συνταξιούχους δικηγόρους, οι οποίοι διετέλεσαν ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ-ΤΑΝ και στο ΕΤΕΑΕΠ-ΤΕΑΔ (νυν e-ΕΦΚΑ).
Σύμφωνα με το άρθρο 2 του καταστατικού του Συλλόγου, το οποίο εγκρίθηκε με την απόφαση 93/1983 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, σκοπός του Συλλόγου είναι, μεταξύ άλλων : «…η προστασία και προαγωγή των ηθικών και οικονομικών συμφερόντων των μελών του»… «…η βελτίωση της σύνταξης από το Ταμείο Νομικών και της παροχής του Κλάδου Επικουρικής Ασφαλίσεως Δικηγόρων…»… «κάθε ενέργεια ωφέλιμη και χρήσιμη για τα μέλη του Συλλόγου».
Με το υπόμνημά μας αυτό και αναφορά, εκφράζουμε για άλλη μια φορά την απόγνωση των μελών του Συλλόγου μας, των οποίων καθυστερεί η απονομή της επικουρικής σύνταξης επί σειρά ετών. Ήδη από τις 5/2/2021, έχουμε υποβάλει στον κ. Υπουργό σχετικό υπόμνημα, χωρίς να έχουμε έκτοτε καμία απάντηση για το μείζον αυτό θέμα. Δεν μας έχει δοθεί καμιά εξήγηση για το τι πρόκειται να γίνει με την μεγάλη αυτή εκκρεμότητα, που έχει οδηγήσει τους συνταξιούχους στα όρια της ίδιας της επιβίωσής τους. Οι συνταξιούχοι μας κατακλύζουν καθημερινά με αγωνιώδη ερωτήματα και συνεχείς εκκλήσεις, εκφράζοντας βέβαια την έντονη δυσαρέσκεια τους, αλλά και την οργή τους.
Επισημαίνουμε, εν προκειμένω, ότι με την παράλειψη απονομής της επικουρικής σύνταξης, σε εύλογο χρονικό διάστημα, παραβιάζονται θεμελιώδεις συνταγματικές αρχές σε βάρος των συνταξιούχων δικηγόρων – μελών μας και γενικότερα των συνταξιούχων δικηγόρων, που αναμένουν επί σειρά ετών την απονομή της επικουρικής σύνταξης και ειδικότερα: Με την παράλειψη αυτή δεν προστατεύεται από την Πολιτεία η αξία τους ως ανθρώπων (άρθρο 2, παρ.1 Σ), προσβάλλεται το δικαίωμά τους να αναπτύσσουν ελεύθερα την προσωπικότητά τους, καθιστώντας ανέφικτη τη συμμετοχή τους στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου (άρθρο 5, παρ.1 Σ), αλλά και το δικαίωμα τους στην ιδιοκτησία (άρθρο 17, παρ. 1 Σ), στοιχείο της οποίας αποτελεί και η συνταξιοδοτική παροχή.

Ασκούντες το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας στην αναφορά (άρθρο 10 παρ.1 Σ) και ως έχοντες έννομο συμφέρον και προκειμένου να ενημερώσουμε τα μέλη μας, ζητάμε να μας ενημερώσετε για λογαριασμό των μελών μας, αν έχει ληφθεί απόφαση για το χρόνο απονομής των επικουρικών συντάξεων που λιμνάζουν επί σειρά ετών. Η κατάσταση της καθυστέρησης είναι πλέον εκρηκτική και πρέπει άμεσα να δοθεί λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος                           Ο Γενικός Γραμματέας
Παναγιώτα Τσακούλια        Στυλιανός Κουρνιανός
Scroll to Top