ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων, εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση της κας Υπουργού Πολιτισμού, για απαγόρευση οποιασδήποτε υλοποίησης, συνεργασίας, προγραμματισμού ή συζήτησης εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς.
Δυστυχώς, αυτό έρχεται σαν συνέχεια της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκδίωξη των Ρώσων φοιτητών από τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.
Η Ευρώπη των κοινωνικών αγώνων, των ατομικών ελευθεριών, του πολιτισμού, της μόρφωσης χωρίς διακρίσεις χρώματος, γλώσσας ή θρησκείας, με τέτοιες αποφάσεις έχει στην κυριολεξία παραδώσει το “πνεύμα” της στο φασισμό, στον σκοταδιστικό πνευματικό και κοινωνικό μεσαίωνα και στη μισαλλοδοξία.
Κύριοι, πολιτικοί και πνευματικοί ταγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πολιτισμός και η μόρφωση είναι πάνω από τους λαούς, τους πολέμους και οποιαδήποτε διαφορά μας χωρίζει με τον οποιονδήποτε.
Δεν είναι δυνατόν να θέλεις να λέγεσαι πνευματικός άνθρωπος και να απαγορεύεις αυτά που χαρακτηρίζουν και μιλούν στη ψυχή του ανθρώπου, όπως είναι οι εκδηλώσεις και η παρακολούθηση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών αριστουργημάτων (βλέπε σε εμάς ακύρωση της εκδήλωσης του Gala Όπερας, που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 3/3/2022, όπως και ακύρωση της μετάδοσης της παράστασης “Η Λίμνη των Κύκνων”, στο πλαίσιο του κύκλου The Bolshoi Ballet Live from Moscow, την Κυριακή 6/3/2022 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).
Αυτές τις κρίσιμες στιγμές, που κυρίαρχο μέλημά μας πρέπει να είναι η φιλία των λαών, τέτοιες αποφάσεις ασφαλώς δεν συμβάλλουν στην προώθησή της.
Οι άνθρωποι του πολιτισμού και του πνεύματος επισημαίνουν ότι ο Πολιτισμός ενώνει τους λαούς και δυστυχώς, στο πλαίσιο αυτό, κ. Υπουργέ, είναι εντελώς ακατανόητη και βιαστική η απόφασή σας αυτή για τις απαγορεύσεις.
Κάθε δημοκρατικός, προοδευτικός, πνευματικός και ελεύθερος άνθρωπος θα πρέπει να αντιδράσει σε τέτοιες αποφάσεις, που δεν διακρίνονται για τις ιδιαίτερα δημοκρατικές τους ευαισθησίες.
Αν αδιαφορήσουμε, είμαστε συνυπεύθυνοι όλοι μας για την επιστροφή της κοινωνίας μας σε εποχές πνευματικής ένδειας .
Καλούμε στον αγώνα για Ειρήνη και Κοινωνική Δικαιοσύνη, κάθε πολίτη ελεύθερο, δημοκρατικό και προοδευτικό.
Καταδικάζουμε κάθε εισβολή σε οποιαδήποτε χώρα όπως συνέβη στην Κύπρο, στη Γιουγκοσλαβία και σήμερα στην Ουκρανία.
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Scroll to Top